Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

FARSANG 2019

A Hargita Megyei Kulturális Központ 1993-ben szervezte meg először a farsangbúcsúztatás szokását bemutató találkozót, melynek résztvevői Hargita megye hagyományőrző csoportjai. Az egész napos bolondos, álarcos mulatság mára az év első felének egyik leglátványosabb eseménye, mely számos érdeklődőt, turistát vonz a térségbe, néprajzkutatók, antropológusok számára pedig gyakori kutatási terep. A rendezvény húshagyókedd előtti szombaton zajlik, a helyszín pedig évről évre változik, minden évben más csoport és faluközössége vállalja a házigazda szerepet. 2019-ben Csíkszentdomokoson lesz a farsangbúcsúztatás. Kapcsolódjon be Hargita Megye Hagyományőrző csoportjainak farsangbúcsúztató játékába. Jöjjön el a megye legvidámabb rendezvényére!

Hargita Megyei Farsangbúcsúztató Csíkszentdomokos 2019
 
megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap 001
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A nagy március nagy
Ifjuságának örökösei,
A szabadságot, amit ők kivívtak,
Nektek kell békében megőrzeni! (Bartók Lajos) 

Március 15-én ünnepség keretén emlékeztek meg községünkben az 1848-1849- es szabadságharcra. 
A Márton Áron Általános Iskola tanulóinak műsora után a kegyelet koszorúit helyezték el a kopjafánál.

Fotó: Pál Tihamér

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Szeretettel várunk!

FALUNAPOK 2019

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Korszerű sportlétesítménnyel gazdagodott Csíkszentdomokos 

Alig egy év alatt korszerű labdarúgópálya és sportközpont épült Csíkszentdomokoson. A pénteken délben átadott sportlétesítmény felvette a magyar csapat legendás hátvédjének, Buzánszky Jenőnek a nevét. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke üdvözli a megjelenteket.

Még a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra készülő bukaresti stadionoknak sincs jelenleg ilyen jó minőségű gyepszőnyegük – állapították meg egyhangúan azok, akik pénteken délben ráléptek az új csíkszentdomokosi futballpályára. A magyar kormány 100 millió forintos beruházásához kellett a Binder Levente helyi projektmenedzser hozzáállása és munkája – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, aki elmondta, hogy a beruházás a Szabó Alapítványon keresztül valósult meg. HIRDETÉS Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere • Karda szerint nagy feladat lesz Csíkszentdomokos számára a létesítmény megfelelő működtetése, őrzése, gondozása. Az új drénezéssel, öntözőberendezéssel, esti megvilágítással ellátott futballpályát a 4. Ligában szereplő Csíkszentdomokosi SE és a helyi gyermekcsapatok fogják használni.

A közeli sportközpontban a hazai és a vendégcsapat, illetve a játékvezetők számára alakítottak ki öltözőket. Az avatóünnepségre érkezőket Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke köszöntötte, majd megkérte ifj. Buzánszky Jenőt, a legendás Jenő bácsi fiát, illetve Molnár Andreát, a Buzánszky Jenő örökösödési ügyeinek kezelőjét, engedélyezzék a Buzánszky Jenő név használatát. Ifj. Buzánszky Jenő, Molnár Andrea, Karda Róbert, Binder Levente és Kurkó István • A pozitív válasz után a hagyományos Erdélyi Focikupát 17 éven át szervező Kurkó István, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanára megköszönte Buzánszky Jenő örököseinek, hogy 2019 októberétől engedélyezték a Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupa névhasználatot. Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja • Bánki Erik parlamenti képviselő, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja beszélt a beruház fontosságáról, a magyar kormány sportstratégiájáról, majd Szöllősi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője két labdát adott ajándékba a csíkszentdomokosiaknak. Szintén labdát ajándékozott a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület, amelyet Hompóth Dezső és Kecseti Pál képviselt az ünnepségen. Megható pillanata volt az ünnepségnek, amikor Székelyföldi Labdarúgó Akadémia csíkszentdomokosi csoportjának tagjai, Bodó Károly edző vezetésével, a székely zászló fogva fogadalmat tettek arról, hogy „a pályát belakják, és vigyáznak rá”. Kövér László, az Országgyűlés elnöke • Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke visszatérő vendég Csíkszentdomokoson, rendszeresen részt vesz azon a minden ősszel megrendezendő labdarúgó-mérkőzésen, amelyen a székely közméltóságok az Országgyűlés válogatottját fogadják.

A házelnök felidézte Buzánszky Jenővel kapcsolatos erdélyi emlékeit, kihangsúlyozva, hogy a nemzeti újraegyesítés egyik fontos része, a magyar kormány prioritása a sport. Kövér elmondta, hogy az egyik ilyen mérkőzés után merült fel annak ötlete, hogy épüljön új labdarúgópálya és sportközpont Csíkszentdomokoson. • Csibi László csíkszentdomokosi plébános áldotta meg és szentelte fel az új labdarúgópályát és a klubházat, beszédében emlékeztetve arra, hogy Buzánszky Jenő gyakorló keresztény ember volt, többször találkozott vele személyesen Csíkszentdomokoson, majd arra kérte a jelenlévőket, mondjanak együtt imát az Aranycsapat tagjaiért. • Az avatóünnepséget körmérkőzés torna zárta az Országgyűlés, a székely közméltóságok és a moldvai csángók csapatainak részvételével. Az ifj. Buzánszky Jenő által elvégzett kezdőrúgást – a helyi fúvós zenekar kíséretében – a magyar, a székely és a csángó himnusz eléneklése előzte meg. A sportközpontban Gordon Eszter Buzánszky Jenő életét megörökítő fotókiállítását nézhették meg az érdeklődők, az épület előtt pedig az arra kíváncsiak teqball-bemutatón vehettek részt. 

Mit mondtak az örökösök? Ifj. Buzánszky jenő: „Nem volt szerencsém édesapámmal annak idején együtt jönni Erdélybe, de most igyekszem bepótolni, többször jövők, s próbálom folytatni mindazt, amit ő szívvel-lélekkel, belülről érkező feladatként csinált az erdélyiekért, a külhoni magyarokért. Sokszor elmondta, hogy ő rengeteget kapott a sporttól, és ezt szeretné visszaadni a következő generációknak, ezért vállalt feladatot a gyermekmentő szolgálatnál, az utánpótlás-nevelés népszerűsítésében” Molnár Andrea abban a szerencsés helyzetben van, hogy az évek során több mint 30 ezer kilométert utazhatott együtt Buzánszky Jenővel. „Rengeteget utaztunk Jenő bácsival sportrendezvényekre, avató ünnepségekre, a gyermekmentők akcióira, a parlamenti válogatott mérkőzéseire, sokat mesélt arról, hogy mennyire szívügye a határon túli magyarság, mennyire fontos az utánpótlás-nevelés. Többek között a nemzeti sport-ovi programot vezetem, Jenő bácsi pedig halálos ágyán is azt mondta, vidd el a határokon túlra is ezt a programot. Nem is volt kérdés, hogy mi itt legyünk Csíkszentdomokoson, minden jogi procedúrát elvégezzünk annak érdekében, hogy a sportközpont, a labdarúgópálya és az évente megrendezendő gyermekfocikupa a Buzánszky Jenő nevet viselje.

Jenő bácsi még életében úgy rendelkezett, hogy a nevével kapcsolatos összes jog és kötelezettség miránk hárul, ifj. Buzánszky Jenőre és énrám, mi ketten közösen döntünk a névhasználatról, illetve a nevével kapcsolatos összes más feladatról” – mondta el dr. Molnár Andrea sportjogász.

szekelyhon.ro

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

photo 2020 06 23 08 13 38

Search

Language