Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Korszerű sportlétesítménnyel gazdagodott Csíkszentdomokos 

Alig egy év alatt korszerű labdarúgópálya és sportközpont épült Csíkszentdomokoson. A pénteken délben átadott sportlétesítmény felvette a magyar csapat legendás hátvédjének, Buzánszky Jenőnek a nevét. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke üdvözli a megjelenteket.

Még a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra készülő bukaresti stadionoknak sincs jelenleg ilyen jó minőségű gyepszőnyegük – állapították meg egyhangúan azok, akik pénteken délben ráléptek az új csíkszentdomokosi futballpályára. A magyar kormány 100 millió forintos beruházásához kellett a Binder Levente helyi projektmenedzser hozzáállása és munkája – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, aki elmondta, hogy a beruházás a Szabó Alapítványon keresztül valósult meg. HIRDETÉS Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere • Karda szerint nagy feladat lesz Csíkszentdomokos számára a létesítmény megfelelő működtetése, őrzése, gondozása. Az új drénezéssel, öntözőberendezéssel, esti megvilágítással ellátott futballpályát a 4. Ligában szereplő Csíkszentdomokosi SE és a helyi gyermekcsapatok fogják használni.

A közeli sportközpontban a hazai és a vendégcsapat, illetve a játékvezetők számára alakítottak ki öltözőket. Az avatóünnepségre érkezőket Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke köszöntötte, majd megkérte ifj. Buzánszky Jenőt, a legendás Jenő bácsi fiát, illetve Molnár Andreát, a Buzánszky Jenő örökösödési ügyeinek kezelőjét, engedélyezzék a Buzánszky Jenő név használatát. Ifj. Buzánszky Jenő, Molnár Andrea, Karda Róbert, Binder Levente és Kurkó István • A pozitív válasz után a hagyományos Erdélyi Focikupát 17 éven át szervező Kurkó István, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanára megköszönte Buzánszky Jenő örököseinek, hogy 2019 októberétől engedélyezték a Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupa névhasználatot. Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja • Bánki Erik parlamenti képviselő, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja beszélt a beruház fontosságáról, a magyar kormány sportstratégiájáról, majd Szöllősi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője két labdát adott ajándékba a csíkszentdomokosiaknak. Szintén labdát ajándékozott a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület, amelyet Hompóth Dezső és Kecseti Pál képviselt az ünnepségen. Megható pillanata volt az ünnepségnek, amikor Székelyföldi Labdarúgó Akadémia csíkszentdomokosi csoportjának tagjai, Bodó Károly edző vezetésével, a székely zászló fogva fogadalmat tettek arról, hogy „a pályát belakják, és vigyáznak rá”. Kövér László, az Országgyűlés elnöke • Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke visszatérő vendég Csíkszentdomokoson, rendszeresen részt vesz azon a minden ősszel megrendezendő labdarúgó-mérkőzésen, amelyen a székely közméltóságok az Országgyűlés válogatottját fogadják.

A házelnök felidézte Buzánszky Jenővel kapcsolatos erdélyi emlékeit, kihangsúlyozva, hogy a nemzeti újraegyesítés egyik fontos része, a magyar kormány prioritása a sport. Kövér elmondta, hogy az egyik ilyen mérkőzés után merült fel annak ötlete, hogy épüljön új labdarúgópálya és sportközpont Csíkszentdomokoson. • Csibi László csíkszentdomokosi plébános áldotta meg és szentelte fel az új labdarúgópályát és a klubházat, beszédében emlékeztetve arra, hogy Buzánszky Jenő gyakorló keresztény ember volt, többször találkozott vele személyesen Csíkszentdomokoson, majd arra kérte a jelenlévőket, mondjanak együtt imát az Aranycsapat tagjaiért. • Az avatóünnepséget körmérkőzés torna zárta az Országgyűlés, a székely közméltóságok és a moldvai csángók csapatainak részvételével. Az ifj. Buzánszky Jenő által elvégzett kezdőrúgást – a helyi fúvós zenekar kíséretében – a magyar, a székely és a csángó himnusz eléneklése előzte meg. A sportközpontban Gordon Eszter Buzánszky Jenő életét megörökítő fotókiállítását nézhették meg az érdeklődők, az épület előtt pedig az arra kíváncsiak teqball-bemutatón vehettek részt. 

Mit mondtak az örökösök? Ifj. Buzánszky jenő: „Nem volt szerencsém édesapámmal annak idején együtt jönni Erdélybe, de most igyekszem bepótolni, többször jövők, s próbálom folytatni mindazt, amit ő szívvel-lélekkel, belülről érkező feladatként csinált az erdélyiekért, a külhoni magyarokért. Sokszor elmondta, hogy ő rengeteget kapott a sporttól, és ezt szeretné visszaadni a következő generációknak, ezért vállalt feladatot a gyermekmentő szolgálatnál, az utánpótlás-nevelés népszerűsítésében” Molnár Andrea abban a szerencsés helyzetben van, hogy az évek során több mint 30 ezer kilométert utazhatott együtt Buzánszky Jenővel. „Rengeteget utaztunk Jenő bácsival sportrendezvényekre, avató ünnepségekre, a gyermekmentők akcióira, a parlamenti válogatott mérkőzéseire, sokat mesélt arról, hogy mennyire szívügye a határon túli magyarság, mennyire fontos az utánpótlás-nevelés. Többek között a nemzeti sport-ovi programot vezetem, Jenő bácsi pedig halálos ágyán is azt mondta, vidd el a határokon túlra is ezt a programot. Nem is volt kérdés, hogy mi itt legyünk Csíkszentdomokoson, minden jogi procedúrát elvégezzünk annak érdekében, hogy a sportközpont, a labdarúgópálya és az évente megrendezendő gyermekfocikupa a Buzánszky Jenő nevet viselje.

Jenő bácsi még életében úgy rendelkezett, hogy a nevével kapcsolatos összes jog és kötelezettség miránk hárul, ifj. Buzánszky Jenőre és énrám, mi ketten közösen döntünk a névhasználatról, illetve a nevével kapcsolatos összes más feladatról” – mondta el dr. Molnár Andrea sportjogász.

szekelyhon.ro

 

Search

Language