GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

HELYI ÚJSÁG

MUZEUMLINK

DOMOKOS RÁDIÓ

Facebook

ERDOSZENTGYORGY resize Erdőszentgyörgy Maros megye keleti részén, a Kis-Küküllő mentén terül el 340 méter tengerszint fölötti magasságban, 25 kilométerre Szovátától és 35 kilométerre Marosvásárhelytől.

 Több irányból is megközelíthető: az E 60-as nemzetközi útvonalat Szovátával az A 13-as nemzeti út köti össze, ez az útvonal áthalad a településünkön, de innen ágazik el két megyei út is.

 Az egyik Bözödön és a Gagyi-tetőn át vezet Székelykeresztúrra (DJ 136), a másik Bözödújfalun, Etéden át visz ugyancsak Székelykeresztúrra (DJ 135). Erdőszentgyörgy adminisztratív területe a következő falvakkal határos: Havadtő, Vadasd, Havad, Geges, Hármasfalu,Kőrispatak és Rava.  

 Református temploma gótikus, a 13. – 14. század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké. A torony a reformáció idején épült, 1760-ban a templomot átépítve helyreállították. Kegyura a Rhédey és a Wesselényi család volt. A templom alatti sírboltot 1614-ben fejedelmi rendeletre elfalazták. Itt van a Rhédey-család kriptája is. A falu feletti északi dombtetőn ma már csak romokban áll a Rhédey-mauzóleum, ahonnan ide hozták az 1841-ben meghalt szépséges Rhédey Klaudia grófnőnek, Sándor württembergi herceg hitvesének az angol királyi család ősének földi maradványait. A templomot 1935-ben unokájának, Mária királynőnek az adományából restaurálták, ő állíttatta a fekete márvány emléktáblát is.

ERDOSZENTGYORGYI resize