Get Adobe Flash player

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

HELYI ÚJSÁG

MUZEUMLINK

DOMOKOS RÁDIÓ

Facebook

 A Kárpátokon-belüli Borszéki-medence Hargitamegye északi területén helyezkedik el, a Keleti-Kárpátok közepi részén es a Görgényi-havasok keleti oldalán. A helységet a Nagy-Bor -patak és elagazásai szelik át, amely a környék folyóvizeinek a fő gyüjtő pataka. 

BORSZEK-BORSEC_0.jpgBORSZEK-BORSEC_1.jpgBORSZEK-BORSEC_2.jpgBORSZEK-BORSEC_3.jpg
 A vizfolyás által okozott erozió kialakitott egy hatalmas vulkánikus lánc-hegységet a medence közepén, ami kétteszelte létrehozva: az észak-nyugati irányban az Alsoborszéki-medencét, az északi irányban a Felsőborszéki - medencet,melyből utóbbi egy fürdőtelep.
A jellemző kozét a pala illetve a mészkő, földtan szempontjából a medence ujkorinak tekinthető, keletkési ideje a neozoikus korra vezethető vissza.
A Borszéki-medence általános magassága 880 m, ami meghaladja a a nagyobb kárpátbelüli medencéket mint a Csiki-medence és a Gyergyói-medence, de más kisebb medencekkel szemben (mint például a Bélbor-medence, Glod-medence, Dragoiasa-medence), a sorozat kozul a legkisebb, mivel a többi magassága 900-1000 m között van.
Területi tagsága szempontjábol nézve a második helyen van a kisebb medencék között, elérve a körülbelül 50 km2-t, a Bélbor-edence után ,amely 159 km2 -t foglal magába, és a nagyobb medencék között a Glod-medence ésa Dragoiasa-medence előtt, amely 12,5 km2 illetve 11,5 km2.
A Felsőborszéki-medencét a Verafény-tető határolja körul, amely1076 m magasságu, illetve a Faget 1310 méterrel, miközben az Alsoborszéki-medencét körülhatárolja a Kozrez-nyaka 1259 méterrel és a Nagyközrez 1492 méter magassággal. Ezert az igy kialakuló útvonal, amely az észak-nyugati részröl irányul felvezet a Borszéki-hágora melynek magassága 1112 m, az Arkoza-tető mellett, melynek magassága több mint 1200 m.