GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

HELYI ÚJSÁG

MUZEUMLINK

DOMOKOS RÁDIÓ

Facebook

Természetbarátok találkoztak Csíkszentdomokoson

TERMESZETBARATOK_2017_1.jpgTERMESZETBARATOK_2017_2.jpgTERMESZETBARATOK_2017_3.jpg

2016. december 17-én a csíkszendomokosi Márton Áron Általános Iskolában tartották meg a IV. Természetbarátok Találkozójának első fordulóját, ahol felcsíki, alcsíki, gyimesi és gyergyói általános iskolások találkoztak. Veress Anna-Aranka igazgatónő köszöntötte a csapatokat és kísérő/felkészítő pedagógusokat és örömének adott hangot, hogy ilyen sok diák és pedagógus jött el a találkozóra. Elmondta azt is, hogy a jövőben is szeretnék folytatni ennek a találkozónak a megszervezését ésösszefoglalta a találkozó lényegét: a minket körülvevő természeti környezet megismerése, az ökológiai gondolkodás fejlesztése, a csoporton belüli munka szervezése, a közösen végzett munka és alkotás örömének erősítése.
Tizenhét csapatérkezett a találkozóra.
Balánbányáról a Hajnalmadár csapat
Csíkszenttamásról a Szajkók csapata
Csíkkarcfalváról az Iris Hungarica csapat
Csíkdánfalváról a Természetvédő kisokosok csapata
Csíkmadarasról a Hegyi kecskék csapata
Csíkrákosról a Rigófütty csapat
Madéfalváról a Zöldikék csapat
Csíkcsicsóból a Csicsói természetbarátok csapata
Csíkszentmihályról a Zergeboglár csapat
Csíkszépvízről a Természetbarátok csapata
Csíkpálfalváról a Baglyok csapata
Gyimesközéplokról a Feketerigó csapat
Csíkszentmártonból a Barátposzáták csapata
Csíkkozmásról a Csilpcsalpfűzikék csapata
Gyergyócsomafalváról a H.A.M.E. csapat
Gyergyóújfaluból az Eszes négyes csapat és
Csíkszentdomokosról a Cserevirág csapat.
A bemutatkozás után a négytagú csapatokA nálunk telelő madarakról mutattak be szép és tartalmas prezentációkat.
A teázás és tízóraizás után a csapatok interdiszciplináris vetélkedőn vettek részt, amely során magyar, hittan, földrajz, matematika, biológia, fizika és kémia tantárgyakból mérték össze tudásukat. A feladatok érdekesek, játékosak voltak. Képrejtvényeket kellett megfejteniük, logikai feladatokat oldottak meg, verseket írtak, madarak színeit kellett felismerniük,még kísérleteket is kellett végezniük fizikából és kémiából. Vidáman és gördülékenyen folyt a munka, a diákok nagyon szerették, mert ezen a megmérettetésen az adott tantárgyaknak az érdekesebb oldalát is megismerhették – számolt be Veress Noémi-Borbála kémia szakos tanárnő.
A közös ebéd után adventi énekeket tanultak a résztvevők. Ezt követően adventi/karácsonyi dekorációkat készítettek a csapatok. Csodaszép alkotások készültek a délutáni Barátkozós tevékenység során. A befejezés adventi hangulatban zajlott. Adventi gondolatokat fogalmaztak meg a csapatok és a mécsesek fénye mellett adtak hálát a tartalmas és szép napért, a „barátkozásért” és a minket körülvevő teremtett világért.
Kalamár Mária hitoktató úgy fogalmazott a hálaadásban: „Uram, advent van és mi nagyon várunk. Ragyogd be életünket, fényeddel űzd el félelmünket és add, hogy szeretetteljes karácsonyunk legyen.” Úgy érzem tette hozzá, hogy ez a Barátkozós nap, az együttlét, a közös ima segített abban, hogy a Fény beragyogja lelkünket.
A résztvevők értékes díjakat és ajándékokat kaptak. A találkozó második fordulója a természetben lesz megszervezve a nyár folyamán.
IV. Természetbarátok Találkozója a Bethlen Gábor Alap és azAlutus nyomda támogatásával, valamint a Csíkszentdomokos-i Márton Áron Általános Iskola tanárainak és személyzetének lelkes segítségével valósult meg.
Szervezők: Veress Anna-Aranka iskolaigazgató, fizika-kémia szakos tanár, Kalamár Mária igazgató-helyettes, hitoktató.