GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

HELYI ÚJSÁG

MUZEUMLINK

DOMOKOS RÁDIÓ

Facebook

A nagy március nagy
Ifjuságának örökösei,
A szabadságot, amit ők kivívtak,
Nektek kell békében megőrzeni! (Bartók Lajos)

Március 15-én ünnepség keretén emlékeztek meg községünkben az 1848-1849- es szabadságharcra. 
A Márton Áron Általános Iskola tanulóinak műsora után a kegyelet koszorúit helyezték el a kopjafánál.

Fotó: Pál Tihamér

FARSANG 2019A Hargita Megyei Kulturális Központ 1993-ben szervezte meg először a farsangbúcsúztatás szokását bemutató találkozót, melynek résztvevői Hargita megye hagyományőrző csoportjai. Az egész napos bolondos, álarcos mulatság mára az év első felének egyik leglátványosabb eseménye, mely számos érdeklődőt, turistát vonz a térségbe, néprajzkutatók, antropológusok számára pedig gyakori kutatási terep. A rendezvény húshagyókedd előtti szombaton zajlik, a helyszín pedig évről évre változik, minden évben más csoport és faluközössége vállalja a házigazda szerepet. 2019-ben Csíkszentdomokoson lesz a farsangbúcsúztatás. Kapcsolódjon be Hargita Megye Hagyományőrző csoportjainak farsangbúcsúztató játékába. Jöjjön el a megye legvidámabb rendezvényére!

Hargita Megyei Farsangbúcsúztató Csíkszentdomokos 2019

 Tűzmegelőzési szakember felkészítő községünkben

 A Csíkszentdomokosi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete által szervezett és Hargita Megye Tanácsa által 7000 lejjel támogatott „Tűzmegelőzési szakember” felkészítőn vettek részt a Felcsík Kistérségi Társuláshoz tartozó községek önkéntes tűzoltói községünk területén.
 A képzés végén a résztvevők a Munkaügyi Minisztérium által elismert oklevelet kapnak. A felkészítő dőtartama 102 óra, mely 34 elméleti és 68 gyakorlati órát tartalmaz.
  A felkészítőn 12 személy vesz részt Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras és Csíkrákos községekből.
 Fontosnak tartjuk évente megszervezni a sürgösségi esetek megelőzésére szolgáló felkészítőket, hiszen az utóbbi években a gazdaságokban való ellenőrzés és tájékoztatás által csökkentek a káresetek.

          Ezúton köszönetünket fejezzük ki Hargita Megye Tanácsának a támogatást és hogy létrejöhettet e program.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

VADÁSZNAPOK 2018 

TELJES PROGRAM NAGYOBB MÉRETBEN ITT..

 

Újabb védőeszközökkel gazdagodott

 

 

a csíkszentdomokosi önkéntes tűzoltó-egyesület eszköztára

 

2018.09.12

 

A biztonságos katasztrófavédelem érdekében Hargita Megye Tanácsa által finanszírozott pályázatból újabb védőeszközökkel gazdagodott a csíkszentdomokosi önkéntes tűzoltó-egyesület eszköztára, amelyet a Megyei Tanács 9.300 lej értékben támogatott. A védőruházatokat 2018. szeptember 4-én 18 órától Szentes Antalmegyei tanácsos jelenlétében adták át használatra a helyi önkéntes alakulat tagjai számára a polgármesteri hivatal udvarán.

41310730_1803111836472603_4388300706323365888_o.jpg

41095710_1803111863139267_4258163704060706816_n.jpg


2018 KOSZONOLEVEL

Dia1

 

 

Dia2

 

HONOSÍTÁSI KISZÁLLÁS

FEBR 26.HONOSITAS 2018

Falugyűlés

2018 február 4-én, vasárnap került sor a 2016, 2017-es években befejezett munkák beszámolójára, valamint a 2018-es tervek bemutatására.
Karda Róbert, polgármester és Albert Alfonz-Pál, alpolgármesteren kívül jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István, megyei tanácsos.
Karda Róbert, polgármester köszöntötte az egybegyűlt csíkszentdomokosiakat.

1_resize.JPG2_resize.JPG3_resize.JPG4_resize.JPG6_resize.JPG7_resize.JPG

A köszöntés után az infrastrukturális beruházásokat és azok munkálatait mutatták be a község előljárói víz és szennyvíz, községi és mezei utak, a hídak feljavítása és karbantartása, valamint a sportpályán eszközölt javítások témaköreiben.
A Felcsíki Kistérségi Társulás integrált projektjének köszönhetően községünk új tűzoltóautót kapott, födött sáncok készültek Vizelőtt és Alszeg utcákban, valamint javítások várhatóak még a kultúrotthonban is.
2018-as évre bemutatott tervek a Garázs és raktárépület felépítése a polgármesteri hivatal udvarában, Napközi otthon létesítése a volt gyári étkezde helyére, Márton Áron Látogatóközpont létrehozása, Megyei Tűzoltó Képzési Központ (Hargita Megye Tanácsa és a magyarországi Békés Megyei Tűzoltószövetség támogatásával) és járda kialakítása az európai út mentén (a sárosúti részen).
A lakosság számára hasznos információkat tudhattunk meg arról is, hogy a földátírást minden év március 31-ig tehettik meg a mezőgazdasági irodában, az illegális építkezésekért büntetés jár, az adók nem változtak a 2018-as évre, a külföldön élő személyek is kötelesek szemétadót fizetni, addig míg a személyazonossági igazolványa csíkszentdomokosi, ugyanakkor felhívták a lakosság figyelmét, hogy a mezőn talált szemétért büntetéseket róhatnak ki.
A legeltetés terén arra kérik a felelős pásztorokat és az esztenabírókat, hogy szervezzék tevékenységeiket úgy, hogy ne tegyenek kárt mások javaiba.
A beszámoló után a közönség kérdéseire válaszoltak a község, valamint a megyei előljárók.
Borboly Csaba, megyei tanács elnök gratulált a vezetőségnek az elvégzett munkáért és a közösségi élet formálásában kifejtett tevékenységükért.
A gyűlés alkalmat adott arra is, hogy a polgármester urak megköszönjék Hargita Megye Tanácsának, azt, hogy községünk tevékenységeit támogatja, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak a szakértelmet és az odaadást és a Polgárőr Egyesület tagjainak a önkéntes munkát.

 

Közösségi összefogás eredménye,mint mindig. Nem pályázat,nem különleges támogatás,hanem szorgos kezek, önzetlen szívek,tenni akaró falus társaink munkájának gyümölcse.

A község karácsonyfájára a díszecskéket nyolc elemi iskolás osztály tanulói készítették szüleik,pedagógusaik segítségével( garadosalji előkészítősök, sárosúti iskolások, templom melletti III.A, III.B, IV.A, IV.B.) és önkéntes tűzoltók díszítették a fát., rakták a helyükre a szarvasokat és a szánt. A mesefigurákat Oláh Kati néni rajzolta és festette, Máté Izabella volt a segítsége, Kurkó Ambrus "szabta" méretre.

2017_KARACSONYI_KESZULODES_01.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_02.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_03.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_04.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_05.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_06.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_07.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_08.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_09.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_10.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_11.JPG2017_KARACSONYI_KESZULODES_12.JPG

Adventi gondolatokkal az előkészítő osztályosok készültek, a fánkot a nyugdíjas csoport asszonyai sütötték( Albert Magdolna,Máthé Ágnes,Szabó Anna, Kedves Rozália, Kiss Júlia), anyukák kínálták a zsíros kenyeret és a teát: Bara Zsófia,Csatlós Annamária,Farkas Katalin, Kedves Irénke. Hozzávalókról a Közbirtokosság és a Badomi Kft. gondoskodott. Köszönjük az asztalokat a felszegi társulatnak, a Kósa és Bőjte családnak, Ida néninek.A manó sapkák a könyvtárban készültek, Kósa Irma néni volt segítségünkre.A megnyitón Albert Alfonz Pál és Borboly Csaba üdvözölte a jelenlevőket, a Rezesbanda gondoskodott az ünnephez illő zenéről, hangulatról. A mesefigurákat karácsonyi manók mutatták meg az érdeklődőknek, a hozzá illő mesét Gidró Melinda írta. Köszönjük a vásárteret a polgármesteri hivatalnak, az árusoknak, hogy készültek a vásárra és jelen voltak.Barkácsolni a gyerekeknek Bács Henrietta tanító néni és Kedves Emőke óvónéni segített.

Ha valaki kimaradt volna, attól elnézést kérek és köszönetemet fejezem ki mindenkinek, akik valamilyen formában segítették az esemény létrejöttét. Köszönöm családom mindenkori támogatását. Egy gondolat az elhangzott meséből: Ha a jóról is legalább annyit beszélnének az emberek, mint a rosszról, mennyivel élhetőbbek lennének a mindennapok. Próbáljuk meg!

HMKK-fotóműhely Csíkszentdomokoson

A Csíkszentdomokos Község Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ, Múzeum Egyesület – Csíkszentdomokos kezdeményezésében április 22–24. között Csíkszentdomokoson nemzetközi fotóműhelyt szerveznek. 
Témája a helyi hagyományok és értékek, a a hangsúlyt a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért élő búzaszentelés hagyományára fektetik.
Az itt készülő alkotásokból Csíkszeredában a Hargitai Megyenapok alatt szabadtéri kiállítás formájában láthat egy válogatást a nagyérdemű.
 
A tábor művészeti vezetője Ádám Gyula, résztvevői pedig Haris László Budapestről, Bálint Zsigmond és Tordai Ede Marosvásárhelyről, Erdély Bálint Előd és Magyari Hunor Székelyudvarhelyről, Fülöp Lóránt Agyagfalváról, Kovács LászlóAttila Sepsiszentgyörgyről, Kiss Szilárd Balánbányáról, Szigeti Vajk István és Török Rafael Csíkszeredából.
 
Szervezők: Csíkszentdomokos Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Múzeum Egyesület – Csíkszentdomokos

EVENIMENTE - ESEMÉNYEK

Rendezvșnzek 13

 

Rendezvșnzek 12

 

Rendezvșnzek 11

 

 

Rendezvșnzek 10

 

Rendezvșnyek 9

 

Rendezvșnzek 8

 

Rendezvșnzek 7

 

Rendezvșnzek 6

 

Rendezvșnyek 5

 

Rendezvșnzek 4

 

Rendezvșnzek 3

 

Rendezvșnzek 2

 

Rendezvșnzek 1 

 
Természetbarátok találkoztak Csíkszentdomokoson

TERMESZETBARATOK_2017_1.jpgTERMESZETBARATOK_2017_2.jpgTERMESZETBARATOK_2017_3.jpg

2016. december 17-én a csíkszendomokosi Márton Áron Általános Iskolában tartották meg a IV. Természetbarátok Találkozójának első fordulóját, ahol felcsíki, alcsíki, gyimesi és gyergyói általános iskolások találkoztak. Veress Anna-Aranka igazgatónő köszöntötte a csapatokat és kísérő/felkészítő pedagógusokat és örömének adott hangot, hogy ilyen sok diák és pedagógus jött el a találkozóra. Elmondta azt is, hogy a jövőben is szeretnék folytatni ennek a találkozónak a megszervezését ésösszefoglalta a találkozó lényegét: a minket körülvevő természeti környezet megismerése, az ökológiai gondolkodás fejlesztése, a csoporton belüli munka szervezése, a közösen végzett munka és alkotás örömének erősítése.
Tizenhét csapatérkezett a találkozóra.
Balánbányáról a Hajnalmadár csapat
Csíkszenttamásról a Szajkók csapata
Csíkkarcfalváról az Iris Hungarica csapat
Csíkdánfalváról a Természetvédő kisokosok csapata
Csíkmadarasról a Hegyi kecskék csapata
Csíkrákosról a Rigófütty csapat
Madéfalváról a Zöldikék csapat
Csíkcsicsóból a Csicsói természetbarátok csapata
Csíkszentmihályról a Zergeboglár csapat
Csíkszépvízről a Természetbarátok csapata
Csíkpálfalváról a Baglyok csapata
Gyimesközéplokról a Feketerigó csapat
Csíkszentmártonból a Barátposzáták csapata
Csíkkozmásról a Csilpcsalpfűzikék csapata
Gyergyócsomafalváról a H.A.M.E. csapat
Gyergyóújfaluból az Eszes négyes csapat és
Csíkszentdomokosról a Cserevirág csapat.
A bemutatkozás után a négytagú csapatokA nálunk telelő madarakról mutattak be szép és tartalmas prezentációkat.
A teázás és tízóraizás után a csapatok interdiszciplináris vetélkedőn vettek részt, amely során magyar, hittan, földrajz, matematika, biológia, fizika és kémia tantárgyakból mérték össze tudásukat. A feladatok érdekesek, játékosak voltak. Képrejtvényeket kellett megfejteniük, logikai feladatokat oldottak meg, verseket írtak, madarak színeit kellett felismerniük,még kísérleteket is kellett végezniük fizikából és kémiából. Vidáman és gördülékenyen folyt a munka, a diákok nagyon szerették, mert ezen a megmérettetésen az adott tantárgyaknak az érdekesebb oldalát is megismerhették – számolt be Veress Noémi-Borbála kémia szakos tanárnő.
A közös ebéd után adventi énekeket tanultak a résztvevők. Ezt követően adventi/karácsonyi dekorációkat készítettek a csapatok. Csodaszép alkotások készültek a délutáni Barátkozós tevékenység során. A befejezés adventi hangulatban zajlott. Adventi gondolatokat fogalmaztak meg a csapatok és a mécsesek fénye mellett adtak hálát a tartalmas és szép napért, a „barátkozásért” és a minket körülvevő teremtett világért.
Kalamár Mária hitoktató úgy fogalmazott a hálaadásban: „Uram, advent van és mi nagyon várunk. Ragyogd be életünket, fényeddel űzd el félelmünket és add, hogy szeretetteljes karácsonyunk legyen.” Úgy érzem tette hozzá, hogy ez a Barátkozós nap, az együttlét, a közös ima segített abban, hogy a Fény beragyogja lelkünket.
A résztvevők értékes díjakat és ajándékokat kaptak. A találkozó második fordulója a természetben lesz megszervezve a nyár folyamán.
IV. Természetbarátok Találkozója a Bethlen Gábor Alap és azAlutus nyomda támogatásával, valamint a Csíkszentdomokos-i Márton Áron Általános Iskola tanárainak és személyzetének lelkes segítségével valósult meg.
Szervezők: Veress Anna-Aranka iskolaigazgató, fizika-kémia szakos tanár, Kalamár Mária igazgató-helyettes, hitoktató.

Minden érdeklődő, nótaszerető falustársunk figyelmébe! A kor nem számít, az együttlét, az együtt éneklés a fontos!Szeretettel várjuk!SZOLANOTA2017

A Mikulás hintója már készen áll az indulásra, rénszarvasai türelmetlenek.... díszben áll a község központja.
Vasárnap mindenkit szeretettel várunk a Karácsonyi vásárba!

KARACSONYI VASAR 2016 3

KARACSONYI VASAR 2016_1.jpgKARACSONYI VASAR 2016_2.jpgKARACSONYI VASAR 2016_3.jpgKARACSONYI VASAR 2016_4.jpgKARACSONYI VASAR 2016_5.jpg

 

FARSANG 2016

 

Diapozitiv1 resizeDiapozitiv2 resize

 

12233002 1644063342502699 1242980350 n12243648 1644063375836029 1888701563 n12248735 1644063225836044 333121946 n

varadi

karivasar

karvasar2016

 

NOTAEST 2016Pásztorbükki búcsú Csíkszentdomokoson

            2016. október 9-én, vasárnap lesz megtartva Pásztorbükkön a hagyományos búcsú, az engesztelő mise 13 órától kezdődik.

            A XVI. század végén Erdélyben uralkodó Báthory István és Zsigmond fejedelmek a székelyek ősi jogainak megtépázásával, sokszorosan be nem tartott politikai ígéreteikkel vívták ki a csíkiak gyűlöletét.

            A bosszú a fiatalon fejedelemmé lett, bíborosi címet is viselő Báthori Endrét (Andrást) érte utol, akit – a népi emlékezet szerint – a Pásztorbükk nevű erdőn fejezett le 1599-ben a csíkszentdomokosi születésű Nagy Kristály András.

Pásztorbükk vezeklő búcsújáró hellyé vált, az emlékhelyet kereszt jelöli, amelyet 1816-ban állítottak, és a 2012-ben újra felállított nyitott kápolna is várja a zarándokokat.BUCSU2016

Gáborkerti megemlékezés

"A tizenegy „bűnösnek talált” döbbenten hallgatott, jóformán nem is értették, mit akarnak tőlük, nem bírták elhinni, hogy ilyen nevetséges bizonyítékok alapján halálra ítélhessenek embereket. Csak a gyűlöletet érezték világosan, szinte tapinthatóan vette körül őket az a fojtógató, ellenséges érzés, s moccanatlanul néztek a körülöttük rajzó, egyre jobban megvaduló fegyveresekre.

S védtelenül, teljesen kiszolgáltatva azoknak, a tizenegy szerencsétlen ember szívében rendre kialudt a remény legutolsó szikrája is, s lélekben készülni kezdtek a halálra..."

(Nagy Irén:Védtelenül-Csíkszentdomokosi krónika)

 

72 évvel ezelőtt a Maniu-gárdisták kivégeztek tizenegy csíkszentdomokosi lakost, 2016. október 8-án, 17 órától, szombaton rájuk emlékeznek a Gábor-kertben.

Csíkszentdomokos fekete vasárnapjáként emlegetett  1944. október 8-a, amikor isa második világháború után visszarendezkedő román hatalmat képviselő Maniu-gárdisták Gavrilă Olteanu  vezetésével  fosztogatott, gyilkolt. Csíkszentdomokosra október elején érkeztek. Több napig a faluban tartózkodva rettegésben tartották annak lakóit, értéktárgyakat, élő állatokat tulajdonítottak el. Korra, nemre való tekintet nélkül gyűjtöttek össze 11 helybélit, és azzal a váddal, hogy a magyar hadsereg támogatói, október 8.-án kivégezték.

GABORKERT

A tizenegy csíkszentdomokosi mártír:

·Albert Péter (31 éves)

·Bács Anna (39 éves)

·Biró Lajos (54 éves)

·György Ágnes (84 éves)

·Kedves Ferenc (29 éves)

·Kósa János (31 éves)

·Kurkó József (27 éves)

·Szakács Antal (52 éves)

·Szakács Imre (18 éves)

·Timár Sándor (19 éves)

·Zsók Lajos (32 éves)


Tovább fejlesztenék Csíkszentdomokost

Kömény Kamilla | 2016.09.10. 

Több helyi civil kezdeményezés révén aktív közösségi életet élnek a csíkszentdomokosiak, szívesebben szerveznek, illetve kapcsolódnak be rendezvényekbe – mutatott rá Karda Róbert. A júniusban megválasztott RMDSZ-es polgármester kiemelte, mindenképp támogatják ezeket a kezdeményezéseket, mivel ezáltal válik élő közösségé a település lakossága.

Karda Robert gn 001_bKarda Róbert: minél nagyobb egy település lakossága, annál nagyobb az esély, hogy élet van benne

– Csíkszentdomokos az egyik legnagyobb csíkszéki település. Ez előny vagy hátrány a településvezetésben, a fejlesztések megvalósításában?

– Mindenképp a pozitív oldalát emelném ki, hisz minél nagyobb a lakossága egy településnek, annál nagyobb az esély, hogy élet van benne. Minden beruházás, amit kiviteleznek egy községben, az ennek kell legyen alárendelve. Domokoson szerencsére van élet, mi pedig igyekszünk a beruházásokat ahhoz rendelni. A pályázatoknál is előnyös az, hogy magas a lakosság száma, illetve a pénzleosztásoknál szintén előnyünkre válik a lélekszámbeli és területi nagyság is. Azt is meg kell említeni, hogy minél többen lakják a községet, annál több megoldásra váró feladat kerül elő, de törekszünk ezekre megoldást találni.

– Mit jelent az, hogy Domokoson van élet?

– A helyi civilek például több szinten is tevékenykednek, ami azért is fontos, mert az alulról jövő kezdeményezések tudnak nagyobb csoportokat mozgatni, a közösség meg attól él. Legutóbbi esemény a helyi Márton Áron Múzeum által szervezett emlékünnepség volt, de kiemelhetném a könyvtárosnőnket, aki munkaköri feladatai mellett még egyéb tevékenységeket is kezdeményez – adatgyűjtést helyi idősektől, kiállítást a helyi gyermekek munkáiból Településük büszkesége témakörben. A teljesség igénye nélkül még sorolhatnám az év végi cselgáncsversenyeket, az ifjúság tevékenységeit vagy azokat a helyieket, akik saját ötletükből sörnapokat szerveztek. Megemlíthetném ugyanakkor a nyugdíjas csoport, az önkéntes tűzoltók, a hagyományőrző fúvószenekar aktív tevékenységét is. Az önkormányzat ezeket lehetőségeihez mérten támogatja. Úgy gondolom, hogy ezekre a kezdeményezésekre oda kell figyelnünk, sőt az elkövetkezőkben pályázati úton is megpróbáljuk segíteni azokat. Annál is inkább fontos ez, mivel az emberek nehezen mozdulnak ki egy-egy eseményre, de amennyiben személyesen érintettek, komolyabban veszik a dolgot és szívesebben is részt vesznek rajta. Jó lenne, ha hasonlóan zajlana a gazdasági élet is, de az sajnos még nem tart itt. Az emberek szeretnek dolgozni, még ha zord körülmények között is kell mezőgazdálkodniuk, nem hagyják a földjeiket – hogy ezt milyen jövedelemért teszik, azt inkább nem vitatom.

– Az előző mandátumban alpolgármesterként tevékenykedett. Tapasztalatai alapján milyen területeken van szükség a változtatásra, mit tart fontosnak folytatni?

– Az elmúlt időszakban nagyon jól mentek – s emiatt minden tisztelet Ferencz Alajos korábbi polgármesternek – az infrastrukturális beruházások. Időben lépett, megtett mindent, hogy Domokos elöl járjon a beruházások terén. A hátralévő tennivalókat természetesen folytatni kell, illetve mihamarabb befejezni – nemrég sikerült lezárni egy útfelújítási beruházást, több mint egy kilométernyi aszfaltszőnyeget terítettünk el. Az egyik legfontosabb tennivaló a járdák kiépítése lenne, ugyanis az országúton egyre nagyobb a forgalom, ott balesetveszélyes a közlekedés. Ezt akár pályázati úton, akár önerőből el akarjuk kezdeni – közben pedig latolgatjuk a bicikliutak kiépítését, vagy a kettő ötvözését is. A községi utak felújítása többségében megvalósult már – a nagyobb utcákból legtöbb két kilométernyi van még hátra –, a mezei utak esetében azonban több tennivaló van. Emellett az ivóvíz- és szennyvízrendszerekre való csatlakozások is fontosak lennének, ehhez a Harvíz Rt. munkatársa fogadja a helyieket – hétfőnként lehet az önkormányzatnál szerződéseket kötni. Biztatnám is a helyieket, hogy minél többen tegyék meg, legalább a szennyvízrendszerre csatlakozzanak, mert a következő időszakban a nem megfelelő szennyvíz-elvezetési megoldásokat fel kell számoljuk. További kisebb-nagyobb elképzeléseink vannak, amire pályázati úton szeretnénk finanszírozást kapni, ilyen például a helyi futballpálya és környékének rendezése. A kérdés, hogy milyen forrásokat tudunk lehívni, hiszen ha csak percekig lesznek megnyitva az infrastrukturális kiírások, akkor nagyon nehéz lesz hozzáférni. Akkor viszont csak annyit tudunk tenni, ami saját erőből kitelik. Jelenleg is elő van készítve két pályázati csomag, de amíg nem tudjuk letenni, vagy nem bírálják el pozitívan, addig csak önerőből dolgozhatunk.

Csíkszentdomokosi lovasnap hatodszorra

LOVASNAPOK_2016_01.jpgLOVASNAPOK_2016_02.jpgLOVASNAPOK_2016_03.jpgLOVASNAPOK_2016_04.jpgLOVASNAPOK_2016_05.jpgLOVASNAPOK_2016_06.jpgLOVASNAPOK_2016_07.jpgLOVASNAPOK_2016_08.jpgLOVASNAPOK_2016_09.jpgLOVASNAPOK_2016_10.jpgLOVASNAPOK_2016_11.jpgLOVASNAPOK_2016_12.jpgLOVASNAPOK_2016_13.jpgLOVASNAPOK_2016_14.jpgLOVASNAPOK_2016_15.jpgLOVASNAPOK_2016_16.jpgLOVASNAPOK_2016_17.jpgLOVASNAPOK_2016_18.jpgLOVASNAPOK_2016_19.jpgLOVASNAPOK_2016_20.jpg

Verőfényes időben került sor az elmúlt hétvégén a hatodik lovasnapra Csíkszentdomokoson, melynek főszervezője a helyi önkormányzat társszervező a Felesik Kistérségi Társulás, valamint a Krigel Sportklub. Bár az előző évekhez képest kevesebb versenyző állt rajthoz és a közönség sorai is csappantak kissé, a rendezvény színvonala a régi maradt, azaz kiváLÓ.

LOVAS VI

 

70 cm-en mérték össze tudásukat a kezdő díjugrók a rendezvény nyitóprogramjaként. A mezőnyt a Remetei lovasklub szép számban megjelent tanítványai és edzőjük, Balázs Sándor uralta, aki harmadik díjat nyert, Bartalis Vivien érdemelte ki a második helyezést és Dénes Dominika végzett az első helyen.

A haladók 90 cm-es akadályokat kellett lehetőleg érintetlenül maguk mögött hagyjanak. Harmadik helyen ebben a kategóriában is Balázs Sándor végzett. Az azonos pontszámot szerzett versenyzők között 100 cm-en összevetésre került sor. Ennek eredményeként a második helyezett Tódor-Iszlai Ilka, míg az első díj boldog tulajdonosa Tamás Anita lett.

A fogathajtók között lezajlott versenyben első és harmadik helyet tudhat magáénak Dobandi István két különböző fogatával, a második helyen Szöcs Lehel végzett, aki a következő versenyszám, a vadászhajtás győzteseként zárta a napot.

Elismerő tapssal fogadták a pályán Gál Leventét (aki 10 év után ült ismét bakra) és fogatát, amikor Bajkó Tibor, az esemény szakkomentátora, bemutatta a 10 éves lipicai félvért és a 34 éves ismeretlen eredetű lovas a vadászkocsi elé fogva. Mint elmondta, a szépkorú Bandi ékes példája annak, ha egy lovat megfelelő módon tart és dolgoztat a gazdája.

Pászka Lehel lovasíjász-bemutatója idén is hangos tetszésnyilvánítást váltott ki a közönségből. Szoros bizalmi kapcsolata a lovaival, pontossága és bravúros teljesítményük mindenkit lenyűgözött.

Új színfoltként jelent meg a programpontok között az Erdélyi Lovas Kaszkadőrök dinamikus csapata, Ugrón Attila vezetésével.

Ezt követően a munkalovak egyre népszerűbb versenyére került sor. Az eseményt utcabál zárta.

 

Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében egy olyan projekt finanszírozási szerződését írta alá, amelynek a kivitelezése az egész megye hulladékgazdálkodási menedzsmentjét hivatott megoldani. A kampányi egy vetélkedővel tették érdekesebbé a szervezők. A meglátogatott településeken tájékoztató csomagot osztottak, amelyben szemeteszsak is volt. A szervezők arra kérték a lakosokat, hogy szelektíven gyűjtsék egy hétig a hulladékot ezekbe a zsákokba. Ezeket megmérték, elszállították, a legnagyobb mennyiséget gyűjtő tíz települést díjazták, köztük Csíkszentdomokost is.LEGZOLDEBB

A MAGYAR TÁNC ÉVSZÁZADAIMAGYAR TANC 2016

DOMOKOSI VASAR resize

 

KARACSONYI VASAR

Attachments:
Download this file (Rajzpalyazatesverspalyazat2015.pdf)Rajzpalyazatesverspalyazat2015.pdf[ ]2074 Downloads

VIII. Székelyföldi Lovas Ünnep

Download Name Play Size Duration
download Lovas2015
2.8 MB 1:14 min

krigelFelhivasLovas

PlakatHU resize

 

Facebook link a reklámfilmhez: 
https://www.facebook.com/video.php?v=527278000758485&pnref=story
Link ahonnan a teljes - nagy reklámfilmet le lehet tölteni: 
http://we.tl/9f9lwWQDTa

FALUNAPOK2015

LOVASNAP

MEM ADOM FEL

 Szedlokai útátadás

Csíkszentdomokos községben jó irányban haladnak a dolgok, jelentette ki Borboly Csaba a szedlokai, 161-es jelzésű községi út 400 méteres leaszfaltozott szakaszának átadásán.

_Szedloka-CSIKSZENTDOMOKOS_2.jpg_Szedloka-CSIKSZENTDOMOKOS_3.jpg_Szedlokai-CSIKSZENTDOMOKOS_1.jpg

A korszerűsítés ugyancsak Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósult meg. Ferencz Alajos polgármester a további 850 méteres szakasz feljavításához is kérte a megyei tanács segítségét. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke azt mondta, munkájuk során mindig azt tartják szem előtt, hogy minél több pénz maradjon a megyében, minél több beruházásra fordítva azt.

Az átadást „Szent Miklós püspök” jelenléte tette ünnepélyesebbé, aki a megyeelnöknek is ajándékot hozott.

Park és játszótér a kultúrotthon környékén

Megújult a kultúrotthon környékének zöldövezete, a beruházás alap munkálatai: térkövezés,  fák és cserjék ültetése, utcai valamint játszótéri bútorzat felszerelése.

A munkálat értéke 240.000 lej.

A beruházás helyi költségvetésből valósult meg.

Kivitelező: S.C. GARDEN PROIECT S.R.L

PARK_CSIKSZENTDOMOKOS_01.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_02.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_03.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_04.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_05.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_06.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_07.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_08.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_09.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_10.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_11.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_12.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_13.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_14.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_15.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_16.jpgPARK_CSIKSZENTDOMOKOS_17.jpg


 

MEGÚJULT A CSÍKSZENTDOMOKOSI KULTÚROTTHON

 Felavatták a megújult csíkszentdomokosi kultúrotthont december 28-án, szombaton este. A 60-as években épült művelődési házban tavaly szeptemberben kezdték el a munkálatokat, amely során megújult a teljes épület: többek között lecserélték a tetőszerkezetet, vizesblokk, mosdó és amfiteátrum készült, továbbá új függöny és székek kerültek az intézménybe.

KULTURAVATO2013

 A több mint 500 ezer lej értékű beruházáshoz 200 ezer lejjel járult hozzá Hargita Megye Tanácsa a 2013-as költségvetésből, a többi költséget a helyi önkormányzat állta.

Az ünnepi előadáson felléptek a helyi néptáncegyüttesek, zenekarok, ifjúsági színjátszó csoport. Jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Becze István megyei tanácsos is.
 A műsor elején Ferencz Alajos polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Borboly Csaba osztott meg pár gondolatot.

Read more: MEGÚJULT A CSÍKSZENTDOMOKOSI KULTÚROTTHON

  Farsangi gyermekmulatság

2014. február 16–án a Csíkszentdomokosi  Kultúrotthon szervezésében, egy farsangi gyermekmulatság került megrendezésre.  A rendezvényen összesen 250 néptáncot tanuló gyerek vett részt, a csíkdánfalvi, csíkjenőfalvi és csíkszentdomokosi falvakból.

FARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_1.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_2.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_3.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_4.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_5.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_6.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_7.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_8.JPGFARSANGI-GYERMEKMULATSAG-2014-_9.JPG

 A program szentmisével kezdődött, majd tánccal, töltött káposzta evéssel és sok- sok farsangi játékkal folytatódott.

Read more: Farsangi gyermekmulatság

Karácsonyi, adventi vásár Csíkszentdomokoson

Idén ötödik alkalommal szerveztük meg a karácsonyi, adventi vásárt.

Több mint 35 kézműves eladó hozta el ajándéktárgyait, karácsonyi díszeit a polgármesteri hivatal dísztermébe.

A jó hangulatról a Rezesbanda gondoskodott, adventre hangoló szép gondolatait Lukács János tisztelendő atya osztotta meg az érdeklődőkkel, a vásárt a község polgármestere, Ferencz Alajos nyitotta meg.

Karacsonyi-vasar-CSIKSZENTDOMOKOS-2014_1.jpgKaracsonyi-vasar-CSIKSZENTDOMOKOS-2014_2.jpgKaracsonyi-vasar-CSIKSZENTDOMOKOS-2014_3.jpgKaracsonyi-vasar-CSIKSZENTDOMOKOS-2014_4.jpgKaracsonyi-vasar-CSIKSZENTDOMOKOS-2014_5.jpgKaracsonyi-vasar-CSIKSZENTDOMOKOS-2014_6.jpg

Délután 16,00 órától közös karácsonyfa díszítésre került sor, hat kisiskolás osztály, tanítónénijeik, szüleik díszitették a fát a tűzoltók segítségével.

Karácsonyi dalokat hallhattunk azz Ifjúsági Fúvószenekartól.

A helyi Közbirtokosságnak köszönhetően lakomázhattak a résztvevők a 11 (tizenegy) fából készített szarvas névadó ünnepségén.

A szarvasokat a gyerekek apukái készítették, gyerekeik és mindannyiunk örömére.

Bebizonyosodott, hogy összefogással sok mindere képes egy közösség.

Read more: Karácsonyi, adventi vásár