RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

DOMOKOS RÁDIÓ

HELYI ÚJSÁG

MUZEUMLINK

EMAIL

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

TESTVÉRTELEPÜLÉSEK

LOCALITĂȚI ÎNFRĂȚITE

 

Sződliget

Magyarország

2007. augusztus hónapjától testvértelepülése községünknek. A több, mint 4000 lakosú község Pest megye északi részén, Budapesttől 30 km-re helyezkedik el. Sződliget eredetileg Sződ községhez tartozott és már a történeti fejlődés során igen korán emberi szálláshelyként tartották számon. Sződ község közigazgatásából 1950. január 1-jén vált ki és 1950. október 1-jétől önálló tanáccsal bíró község lett. Említésre méltó egy ipari emlék, a pilisi pálosok dunai malma, amely már 1458-ban is üzemelt a község határában.

További nevezetességei: Római katolikus templom (a főtéren), Református templom ( a Szt. István utcában), Petőfi-szobor (a főtéren), Horgásztó (Torony-tó), Jachtkikötő, Bagolyvár, régi épület és a szép Dunapart.

www.szodliget.hu

 

Boldog

Magyarország

1995 októberétől testvértelepülése Csíkszentdomokosnak. Boldog Heves megye egyik leghűségesebb hagyományőrző faluja, a Zagyva és a Galga folyók között, három megye találkozásánál fekszik. A település és határa régészeti leletekben gazdag. Nevezetességei: az 1871-ben épült, műemlék jellegű tájház, a palóc építészet és kultúra hagyományait mutatja be ,barokk stílusú templom, kertjében a Nepomuki Szent János szobor, hőskert az I. és II. Világháborús emlékmművel, temetői kápolna, falán Dr.Davida Sándor (Táncsics Mihály orvosa) emléktáblájával szemben a Millenniumi Emlékpark Szent István szobrával és a boldogi honvédek tiszteletére állított kopjafával.              

  www.boldog.hu

Szentdomonkos

Magyarország

            1996 óta van testvéri kapcsolat a két falu között. Szentdomonkos Heves megye északi határához közel, a Pétervásári-dombságon, Péter­vásárától 12 km-re, északkeletre fekvő település. Nevezetességei: barokk templom a XVI. században épült,  Szent Domonkost ábrázoló főoltárkép, az első világháború után keletkezett Tormás-szög,  az I. és II. világháborúban elesett hősök nevét őrző emléktábla.

 

 

Berzence

Magyarország

            Berzence Magyarország DNY-i részét magába foglaló Dunántúli dombság és azon belül, a Belső- Somogy középtájban helyezkedik el, 1990 nyarától hivatalosan is testvértelepülése községünknek.
A természet és a társadalom kölcsönhatásából kialakult egyedi tájértékek között található az anyagnyerő helyként szereplő kavicsbánya-tó. A helyben található földművek közül említendő érték a Dombó csatorna, a fás növények közül a "Remiz" idős tölgy fái és a fás legelők,  továbbá  kiemelendő a település központi részén található középkori várrom, mely a palánk erősítésű vár téglafalú tornyának romját és a "várdombot" foglalja magába.
Épített örökségük része a Festetics család vadász kastélya, a római katolikus plébánia -templom, a Szent Antal kápolna és a Jézus Szíve kápolna valamint az Árpád téren levő "Nepomuki" szoborcsoport.
A központi elhelyezkedésű posta-fogadó épületéhez szervesen kapcsolódik a Makovecz Imre által megálmodott új épület-szárny, amely a művelődési háznak ad otthont.

               www.berzence.hu

              

Jakabszállás

Magyarország

1991 óta van testvérkapcsolatban Csíkszentdomokossal.Jakabszállás 1924-ben lett önálló község, akkor épült fel a községháza és egy kápolna, amelyet a ferencrendi szerzetes atyák gondoznak. A római katolikus templom 1944-ben , a  református templom jóval később, a '60-as évek elején épült. A falu központjában lévő Emlékparkban az első és második világháborúban, valamint az 1956-ban hősi halált halt lakosok nevét emlékfalon örökítették meg. Itt látható Túri Endre szobrászművész tűzzománc térplasztikája is. A legújabb korban a repülés is meghódította Jakabszállást. Csík Imre magánrepülőtere 1994-ben kezdett üzemelni, ekkor még füves pályával, és 2000-ben szilárd burkolatú fel- és leszállópálya épült.

www.jakabszallas.net

Balatonszemes

Magyarország

            Balatonszemes  a Balaton délipartján, Balatonlelle és Balatonszárszó illetve Balatonőszöd között fekszik. Vasúton a Budapest-Nagykanizsa vonalon, közúton a 7-es főúton, illetve az M7-es autópályán közelíthető meg (távolsága Budapesttől 130 km). A Külső-Somogyi dombvidék északi, Balatonra néző lejtőire települt, melyek a község területén majdnem mindenütt meredek letöréssel mennek át a part menti fél-egy km széles síkságba. 2010-től a község testvértelepülése.

www.balatonszemes.hu

Hajdusámson

Magyarország

               Hajdúsámson az ország térszerkezetében az Alföld határ közeli térségében, Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, a megyeszékhelytől, Debrecentől 10 km-re helyezkedik el. A települést átszeli a 471. számú főút, valamint Debrecen-Mátészalka irányában a vasútvonal. A település mind vasúton, mind közúton jól megközelíthető. A település területe 6952 hektár, ebből belterület 506,7 hektár.  Hajdúsámson alapvetően mezőgazdasági település. Jelentős hagyományai vannak a kertkultúrának, valamint az állattartásnak. A városnak három jelentős külterületi lakott helye van: Ligettanya, Martinka és Sámsonkert. Martinka és Sámsonkert településrészek az egykori szőlőskertekből alakultak ki.  2013-ben kötődött a testvértelepülési egyezmény.

 

www.hajdusamson.hu